26 Aralık 2016: Mahal, Muhtar ve Diğeri

Yerel Yönetimler Bölümü 2. sınıf öğrencilerimiz, bölümümüz öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çakırer Özservet liderliğinde farklı bir araştırma gerçekleştirdiler.

Araştırma kapsamında İstanbul'da 39 ilçeyi çalışma alanı olarak belirlendi. Öğrenciler belirledikleri ilçelerden uygun gördükleri bir mahalleyi seçerek ve bu mahalleyi neye göre seçtiklerini, nasıl gözlem yaptıklarını da açıklayarak çalışmalara başladılar. Çalışmanın ana temasını oluşturan “Kentin Diğerleri Kimlerdir?" sorusunu mekansal gözlemler yaparak görmeye çalıştılar. Gözlemlerin sonucunda, öğrenciler seçmiş oldukları mahallelerin yerel yöneticileri muhtarlara, mahalle hakkında yarı yapılandırılmış görüşmeler yaptılar. Bu görüşmelerde de grubun muhtarla ilişkisi irdelenmeye çalıştılar.

Mahallelere yerel yönetim perspektifinden bakan çalışma, hem yönetim hem vatandaş gözünden konuyu iki yönlü irdelemektedir. Çalışmalar, mahallenin bu dezavantajlı kesimlerinin yerel yönetimler tarafından nasıl görüldüğünü, bu kesimlerin kendilerini mahalle içinde nasıl hissedip tanımladıklarını gözler önüne sermektedir.

Araştırma sonucu ortaya çıkan çalışmalardan örneklerin sergilendiği Studio-X Istanbul 23 Aralık-6 Ocak tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Bu sayfa Yerel Yönetimler tarafından en son 27.12.2016 14:22:58 tarihinde güncellenmiştir.